MONTERING & FÖRVARING

En utedusch fästes fast i betongplatta, på ett trädäck (går att köpa separat) eller på någon annan fast yta. Det är även möjligt att fästa vissa modeller direkt på en jordankare. När man får duschen kan det följa med bultar som används vid monteringen. Det är dessa som används vid exempelvis montering på betongplatta. (Det är inte alla duschar som där dessa bultar medföljer)

(Bild –  Utomhusdusch Pooli från Gardenstore. Lyxig modell med massagefunktion och platta)

Placera ut

Efter att den är monterad bör man fundera på var i trädgården som den ska stå. Det är flera praktiska saker man bör ta ställning till. För att få så varmt vatten som möjligt är det viktigt att uteduschen står i så mycket sol som möjligt. Samtidigt vill de allra flesta duscha en enskildhet vilket gör att det bästa stället solmässigt kanske inte längre är aktuell.

När man bestämt sig var den sak stå och placerat ut duschen samt stabiliserat den mot underlaget kan man koppla in den. Detta sker mot en vanlig trädgårdsslang. Duschen får nu kallvatten från slangen samt varmvatten från den behållare som rymmer 20,30 eller 40 liter.

(Solardusch Planet Pool från GardenStore – Tvådelad dusch med 20 liter och vridbart munstycke)

Duscha

Innan man ansluter vattenslangen ska man se till att blandaren står öppen dvs så att vattnet direkt kommer ut från duschen. När sedan takduschen släpper ut vatten kan man stänga vredet. Detta är för att undvika luftfickor.

Genom att föra vredet åt varmt/kallt blandas vattnet olika mycket och därmed skapas olika temperaturer. Eftersom vattnet kan vara ända upp till 60 grader varmt bör man alltid öppna vredet på kallast först för att sedan sakta göra det varmare. Annars är risken stor att man bränner sig.

Förvaring

Under sommaren då den används regelbunden kan uteduschen stå i trädgården utan något större underhåll. Men om man inte använder den på ett tag är det bra att regelbundet tömma behållaren på vatten. Detta för att minska risken för bakterietillväxt.

När man har använt den klart för säsongen töms den och tvättas av. Det går bra att vända den upp och ned för att allt ska rinna ut ordentligt. En utedusch ska man sedan förvara på mörkt och torrt ställe utan risk för frost.

(Bild – Pentland Spabad från Pentland. Med ett trädäck runt poolerna skapas möjlighet för att ha dusch i ytterkanten)

Att tänka på för placering

  1. Hur ska vattnet komma till duschen?

Mät ut att vattenslangen når fram till platsen där uteduschen förväntas monteras. Kontrollera även att det är tillräckligt tryck.

2. Vattenstänk

När uteduschen används kommer det stänka vatten. Både från själva duschen och de som duschar. Dessutom kommer de som duschar springa fram och tillbaka till duschen. Var kommer vatten därmed att komma? Är det något som behöver skyddas?

3. Var tar vattnet vägen?

Även om det bara är 30 -40 liter som en dusch rymmer så är det ganska mycket vatten på ett enda ställe. Det blir sedan betydligt mer om det varma vattnet kombineras med kyligare eller många duschar efter varandra. Var kan allt vatten ta vägen efter att duschningarna är klara?