Med en utedusch är det möjligt att duscha i varmt vatten – trots att någon varmvattenstillförsel inte finns. Det finns flera lösningar som underlättar uppvärmningen. Vilken som passar beror främst på hur många liter som ska värmas upp.
Tillförsel av varmvatten
Enklaste sättet att få varmt vatten är självklart att ha tillförsel av varmt vatten. Finns varmvattenuttag utomhus kan detta användas. Att däremot dra in slangen inomhus och montera den på exempelvis en kökskran är inte en rekommendation. Trycket som skapas är högre än vad kranen är dimensionerad för. Skulle en vattenskada uppstå kan försäkringsbolaget även hävda att man var oförsiktig.
Solfångare på taket
Efter att tillföra varmvatten direkt är solfångare på taket det enklaste sättet – men även det dyraste. Här finns en rad olika lösningar med allt från stora paneler som monteras på taket till solceller som är integrerade direkt i taket. Kostnaden att installera skiljer sig självklart på hur stort tak som ska få solceller och dess kapacitet.
Att sätta solceller på taket enbart för att värma upp uteduschen är inte ekonomiskt försvarbart. Men genom att ta vara på den producerade elen (eller sälja vidare den som inte används) blir det en smidig helhetslösning. Använd solcellskalkylator för att räkna ut hur mycket som solcellerna skulle ge och om det är ekonomiskt eller inte.
Portabel solfångare för varmvatten
En portabel solfångare för just varmvatten är extremt smidigt om behovet av varmvatten är mer än en kort dusch på 10 – 15 minuter. Solfångaren kostar 6 – 8000 kr och fungerar helt utan ström. Den fylls med vatten och tack vare att olika delar av vattnet värms upp skapas en automatisk cirkulation. Den ställs i soligt läge och enligt instruktionerna kan värmen i vattnet gå upp 8 grader per timme. Det tar alltså en hel dag att få riktigt varmt vatten – men sen har man även 100 liter.
Värme via uteduschen
De uteduschar, trädgårdsduschar, som består av en metallhållare och en takdusch värmer upp vattnet i behållaren. Med tillförsel av kallvatten via trädgårdsslangen kan man mixa det varma vattnet i behållaren med kallvattnet. På detta sätt blir det enkelt att välja temperatur samtidigt som varmvattnet räcker längre. Hur många liter som de olika modellerna rymmer nämns ofta i typbeteckningen. Ett exempel är Sunny 30 som alltså rymmer 30 liter. Det nämns att vattnet räcker till ca 15 minuters duschning men det beror självklart på om man har kranen fullt öppen samt hur mycket kallvatten som väljs.
Den svarta vattensäcken
De enklaste formerna av en utedusch består av en svart påse som fylls upp och ställs i solen. Påsens material absorberar solens strålar och värmer upp vattnet. Det finns minst tre olika modeller av dessa s.k. campingduschar. Den allra minsta rymmer enbart 10 liter och blir, när den hopvecklad, inte större än en knytnäve. Nästa storlek är på 20 liter och har i övrigt samma funktion.
De lite mer funktionella är svarta säckar med en platt botten vilket gör att den kan stå på marken. Dessa ställs ut i solen och värmes upp innan ett tryck skapas med tillhörande pump. På så sätt kan man duscha utan att behöva lyfta upp vattensäcken på hög nivå.
Svarta vattenslangen
Den svarta vattenslangen har samma princip som de svarta duschsäckarna. Slangen fylls med vatten och ligger sedan i solen under någon timme. Vattnet värms upp och kan sedan användas till att duscha i. Häng upp slangen i en klyka och duscha ett par minuter. Se till att inte öppna munstycket fullt eftersom flödet kommer resultera i att det bara bli en kort stunds duschning.