Insynsskydda din uteplats

Genom att insynsskydda får du inte bara en privatare uteplats utan även skydd från vind och eventuellt även nederbörd. Det gör att du kan nyttja platsen mer och njuta av att sitta utomhus mer.

Det finns flera sätt att skydda sin uteplats från insyn, vissa är permanenta och står där året om, andra är säsongsbetonade och kan kräva lite omsorg. Det är viktigt att du hittar ett insynsskydd som passar din uteplats och som du trivs med. Har du insyn uppifrån kan du bygga ett tak eller låta klätterväxter växa sig till ett tak över uteplatsen.

Några typer av insynsskydd:

  • Häck
  • Pergola
  • Plank
  • Växtvägg
  • Vindnät

Insynsskydda poolen

Planerar du att skaffa en pool är det mycket att tänka på. Ett kul sätt att få inspiration är att följa någon som bloggar om sitt poolprojekt för att därigenom lära sig av andra misstag…

Missa inte att planera även för eventuell insyn, en pool bör omges av material som tål väta och som inte skräpar ner vilket får styra val av material. Ett levande insynsskydd är inte alltid lämpligt utan det kan vara bättre att titta på ett plank eller en betongvägg mot grannars och förbipasserandes blickar.

Har du planerat för en utedusch kan det vara intressant att skydda den extra från insyn. Genom att bygga upp väggar så att du kan byta om och duscha i fred kan den kanske ersätta duschen inomhus helt under varma sommardagar.

Ätbart kring matplatsen

Kockar säger att allt som läggs på tallriken ska gå att äta, kanske ska även allt som växer kring bordet gå att äta? Det finns vackra, väldoftande blommor som ska klättra sig på stöd och ge insynsskydd som kan rama in matplatsen. Tomater som får mogna bakom ryggen och läggas solvarma på tallriken är svårslaget och att plocka några myntablad och lägga direkt i vattenglaset ger en känsla av lyx.

Vindskydd kan få tomten kännas större

Genom att sätta upp ett vindnät eller ett plank kan du få ännu ett ställe att sitta på. Många har ett hörn på tomten där det blåser lite mer och som de ofta undviker. Genom att sätta upp ett vindnät kan även få växter att trivas bättre då de kan få det varmare och mer skyddat, och du får en ny plats att fika på.