Bygga friggebod med utedusch

Gästhus, poolhus, uthus, orangeri eller dusch– en friggebod kan ha många olika användningsområden och kan dessutom uppföras utan bygglov. Med en utedusch vid sidan om, att svalka sig i under dom varma sommardagarna, ges en liten extra guldkant på tillvaron.

Byggregler för friggebod

En friggebod räknas som komplementbyggnad för en- och tvåbostadshus och kräver inte bygglov. Den kan användas till vad som helst, förutsatt att byggnaden uppfyller dom regler som finns.

Regler

Reglerna för friggebodar bestäms av Boverket och innebär bland annat begräsningar för storlek och placering. En friggebod får vara max 15 kvm stor och finns flera bodar på tomten får dessa tillsammans ha en total yta på max 15 kvm. En friggebod får inte vara högre än 3 meter, räknat från marken och upp till taknocken.

Vad gäller placeringen så måste boden uppföras minst 4,5 meter från tomtgränsen – annars krävs ett medgivande från eventuella grannar. Vid medgivande är det bra att få det skriftligt, för att undvika frågetecken i framtiden – till exempel om det flyttar in nya grannar.

För den som är osäker på vart tomtgränsen faktiskt går finns möjlighet att använda sig av Lantmäteriets tjänst ”min karta” som finns att tillgå direkt på nätet. Allt som behövs är fastighetsbeteckningen för den aktuella fastigheten.

Andra regler när det kommer till placering finns i fall boden ska uppföras i närheten av en sjö, ett hav eller ett vattendrag – då kan det krävas en strandskyddsdispens. Om boden ska placeras nära en allmän väg, utanför detaljplanerat område, kan det behövas tillstånd från Länsstyrelsen.

Komplettera med en utedusch

En utedusch sätter guldkant på tillvaron och är ett perfekt sätt till svalka under sommarens heta dagar. Att duscha utomhus är dessutom otroligt härligt men för den som planerar att placera en dusch intill en friggebod finns några saker att tänka på.

Dels bör duschen inte monteras direkt på väggen eftersom det förr eller senare kan orsaka fuktskador. Dessutom kan det riskera att vattnet rinner in mot grunden, vilket förstås inte heller är bra i det långa loppet. Någon form av dränering, till exempel en stenkista, är att föredra och ovanpå det dränerande lagret går det att bygga ett trall eller liknande, för att ha något skönt att stå på.

För att minska insyn och för att skapa en trevlig om ombonad känsla är ett tips att bygga en spaljé på en eller flera sidor. Några härliga klätterväxter som slingrar sig upp skapar en nästintill djungellik känsla och gör duschen till ett (rent) nöje.

Campingduschar