Exklusiva tillbehör till utomhusduschen

En duschhörna utomhus blir så exklusiv som du gör den. Vanliga tillbehör är trädäck samt kombifästen för att hålla fast korgar att ha schampoflaskor och annat i. Men det går att göra duschhörnan betydligt mer exklusiv. Önskas varmvatten, koll på vädret eller kakel…

Portabel varmvattenberedare

Utedusch.se säljs så kallade genomströmningsvärmare. Det är en liten varmvattenberedare som antingen går på el eller gasol. För störst flexibilitet kan gasolvärmaren väljas. Denna kan därmed placeras var som helst i trädgården.

Modellen på bilden är en genomströmningsvärmare på gasol. På baksidan ansluts den till en gasoltub som exempelvis kan ställas på insidan av väggen för att undvika väta. Den ger ungefär 10 liter varmt vatten per minut, vilket är ungefär vad klassiska uteduschar ger. Men skillnaden är här att den levererar varmvatten direkt. Detta genom anslutning till kallvattenkälla samt gasoltub.

En genomströmningsvärmare fungerar genom att vattnet värms upp vid användningstillfället. Vattnet strömmar i rör via uppvärmaren och är därmed varmt när det når slangen och munstycket. Enligt produktbeskrivningen rekommenderas maximalt duschning i 25 minuter i taget. Gasolförbrukningen kan beräknas till 1-2 kg per timme.

Väderstation

Väderstationsguiden finns en längre presentation av olika väderstationer och funktioner som dessa har. Med en väderstation går det bland annat att se luftfuktighet och temperatur både inomhus och utomhus. Beroende på modell ingår det olika funktioner.

En av de mest avancerade modellerna är TFO Dostmann WEATHER PRO. Modellen imponerar på testpersonerna utifrån att den mäter ”data om i princip allt utomhus”. Detta sker med flera olika sensorer vilka bland annat mäter temperatur, vindhastighet, regnmängd och vindriktning.

Det är en modell som primärt ska användas utomhus då inomhusdelen enbart mäter ett fåtal saker. När väderstation väljs bör man alltså fundera på om det primärt är inomhus- eller utomhusklimatet som önskas mätas.

Med en väderstation ges inte bara en tydlig överblick på gällande väder utan även lokala väderleksrapporter baserade på de mätningar som sker. Ytterligare funktioner är minnes- och larmfunktioner.

Kakel och klinkers

Bygghemma.se finns kakel och klinkers som kan användas utomhus. Dessutom hittas inspiration och guider kring vad man bör tänka på vid montering. Klinkers som är tillverkade för att användas utomhus namnges ofta som ”uteklinker”. På bilden ovan visas ”Z66 Limestone Light Grey 2 cm 60×60”.

En av de punkter som kännetecknar uteklinkers är de större storlekarna. I ett badrum är det sällan som 60*60 används men det utomhus fungerar det bättre. Detta även om duschhörnan bara är på någon kvadratmeter.

Vid montering utomhus ska klinkers läggas på en sandbädd alternativt Bricmate Piedestaler. Det sistnämnda är justerbara fötter med fästen för just klinkerplattor. De fungerar därmed på samma sätt som plintar fungerar för reglar till en altan. Men istället för att hålla reglerna på plats så vilar klinkersplattornas hörn på dessa hållare.

Oavsett var plattorna ska användas är det viktigt med rejäl stabilitet. Vid uteduschen kommer det ”forsa” vatten vilket därmed kraftigt påverkar underlaget. Att fuska med underlaget innebär snart att klinkersplattorna hamnar snett.