Välja och montera utedusch till utomhusjacuzzi

Finns det en jacuzzi eller badtunna i trädgården finns en fördel att lägga lite extra på uteduschen. Önskas en klassisk utedusch eller en som alltid kan leverera varmvatten?

De flesta uteduschar värmer upp vattnet med solvärme och har därför bara tillförsel av kallvatten. Om en jacuzzi står i trädgården kan det däremot vara skönt med behaglig värme inför/efter badet oavsett årstid. Då bör istället en dusch väljas som kan kopplas till både varm- och kallvattnet.

Soldusch – Bara soliga dagar

Det finns en rad olika modeller av uteduschar men i regel fungerar de på samma sätt. Det som skiljer är snarare utseende, storlek samt om har fotdusch eller inte.

  1. Koppla till vattenslang

Koppla in trädgårdsslangen på baksidan av trädgårdsduschen. Därmed kommer behållaren att fyllas med kallvatten.

  1. Värms upp av solen

Placera duschen där det är många soltimmar och se till att den står stadigt. Använd exempelvis betongplattor, plintar eller liknande fästanordning. Tänk på att dessa duschar blir väldigt tunga när de har 50 liter vatten i behållaren.

  1. Välj värme

När sedan duschen används väljs temperatur genom att varmvattnet i vattenbehållaren mixas med kallvatten från slangen. På detta sätt går att mixa sig fram till rätt temperatur. Hur länge behållarens vatten räcker beror därmed både på dess storlek och vilken värme man väljer under duschning.

Varmvatten året om – Kopplat till vatten

Det går även att välja en dusch till jacuzzi med både varm- och kallvatten. Dessa kan därmed användas oavsett väder och kan bjuda på skönt vatten även efter flera molniga eller regniga dagar.

I detta fall kopplas både varm- och kallvattenledningar in på modellen. Det sker i regel underifrån. Med andra ord att ledningarna dras in i sockeln som sedan själva duschmodellen monteras på. Det kan vara smart att anlita en hantverkare för detta jobb då det klassas som VVS-arbete. Skulle det genomföras på ett icke fackmannamässigt sätt finns annars risk att försäkringar inte täcker eventuella skador.

Ta in på vintern

Oavsett vilken modell som används bör dessa tas in på vintern för att undvika frostskador. Kom ihåg att tömma ledningarna på vatten och ställ sedan uteduschen på en frostfri plats. Läs mer om montering och förvaring här.