Soluppvärmd utedusch – Vilken modell väljer du?

En utedusch kopplas vanligtvis till en vattenslang vilket gör att det är kallvatten som tillförs till duschen. Men genom att välja en så kallad ”soluppvärmd” utedusch blir det betydligt mer behagligt. Vi har tittat på ett par olika modeller.

Sunny Split 35 – 35 Liter och 17 minuters dusch

Sunny Split är en klassisk soluppvärmd dusch som passar i de flesta trädgårdar. ”Split” står för att den både har huvuddusch och fotdusch. Under vinter och höst ligger den isärmonterad i källaren eller förrådet och när sommaren kommer monteras den snabbt ihop. Fästes i träplatta eller betongplatta.

Tanken innehåller 35 liter vilket alltså är den mängd som värms upp av solens strålar i den svarta avlånga behållaren. Se därför till att den står i sol så många timmar som möjligt per dag.
Kopplas till vattenslang för automatisk påfyllning.

Läs mer om Sunny 35 här

Solar Shower

Super Solar Shower 20 Liter

Enkel, billig och lätt att hantera. Det är fördelarna med Super Solar Shower. En svart galonpåse som rymmer 10 liter vatten. Fyll i vatten via öppningen längst upp och häng den sedan i direkt solljus. Inom någon timme är vattnet riktigt varmt. OBS – vattnet kan bli brännande hett om det varit en mycket varm dag. Känn efter innan duschning påbörjas. Öppna kranen längst ner och duscha skönt i ett par minuter.

Kan varmt rekommenderas till trädgården så att barnen snabbt kan kyla av sig när de ute och leker en varm sommardag. Kan självklart även fyllas på med varmvatten direkt från kranen vilket gör att någon uppvärmning inte behövs.

Läs mer om Super Solar och liknande ”påslösningar”

(Tack till hustillverkaren LB-hus för lån av bilder. Alltid trevligt när företag snabbt svarar på mail och ger tillstånd att använda deras bilder. Deras katalog kan du hämta här)

Ett par tips på vägen

  • Låt vattnet värmas på vägen

Används utedusch som är kopplad till vattenslangen? Dra ut vattenslangen och lägg den i solen om detta är möjligt. När duschen fylls på av vatten från slangen kommer vattnet redan ha en relativt hög temperatur. Därmed krävs inte lika många soltimmar innan vattnet i duschen är varmt igen.

  • Ingen krok för påsen?

Används soluppvärmd vattenpåse? Då måste en krok finnas i trädgården som stabilt håller påsen på plats. Med tanke på att påsen vägen 20 kg kan det vara tungt att lyfta högt. En lösning är att beställa dusch med fotpump. Fyll upp 20-30 liter i behållaren, pumpa med foten och skapa ett tryck. Därefter kan duschen användas utan att den behöver lyftas upp.