UTEDUSCHENS OMGIVNING

Det lockar att duscha utomhus. Efter löprundan, före doppet i poolen eller bara för att tvätta håret i strålande solsken medan fåglarna kvittrar. För att miljön kring uteduschen ska bli så där härligt avslappnande som man önskar, krävs en del planering.

Vi har hittat en del inspiration hos leverantören av badrumsinredning Aspenblad. Inspiration som kan ge goda tips på färgkombinationer som lägger grunden för en ren och skön känsla. Det finns också flera aspekter kring utomhusmiljön man måste ta hänsyn till för att uppnå den ultimata uteduschmiljön, här följer några:

Varifrån kommer ljuset?

Ljuset är a och o i inredning, men glöms gärna bort i utomhusmiljöer. Vill man duscha i solens strålar krävs inte bara att duschen placeras på en sådan plats av tomten som kan få solsken under den tiden det är mest troligt att duschen används. Likaså bör exempelvis insynsskydd byggas på tillräckligt avstånd för att inte skugga den som använder duschen.

I vilket väderstreck är utsikten som vackrast?

En annan viktig tanke man bör bära med sig vid installationen av sin utedusch är åt vilket håll man allra helst vill se medan man duschar. Att se ut över trägården och en eventuell sjö eller naturutsikt lockar de flesta. Planera därför ytan så att inte den naturliga platsen att fästa blicken istället blir komposten, uppfarten eller kanske grannens altandäck.

Önskade och oönskade djur

Att hushållets katt eller hund hälsar på i duschen kanske blir en positiv överraskning, men det kan också finnas många gäster man allra helst undviker. Att placera uteduschen mycket nära ett naturområde kan exempelvis bidra till att sniglar kan finnas i omgivningen.

Sniglar är lättare att undvika om det finns ett bra markmaterial av exempelvis sten eller trädäck som inte sniglarna gärna kryper upp på. Har man stort problem med sniglar på tomten finns även små snigelstaket att köpa för att hindra dem komma in till de ytor de särskilt inte är önskvärda.